Tehingute buum (Äripäev)

Soome ja Rootsi raha teine laine ning eestlaste ülesostmised panid tehinguteturu tänavu kuumama.

 

„Hetkel on Eestis tõepoolest “tehingute buum“,“ ütles Ellex Raidla tehingute töörühma juht Sven Papp. Advokaadibüroo tehinguturu raport näitab, et tänavu teise kvartali tehingute arv on võrreldes eelmise aasta sama ajaga 48% kasvanud. Kolmandaid kvartaleid kõrvutades on kasv 38%.

Papp märkis, et osaliselt on see ilmselt tingitud ajastusest. Paljud tehingud said valmis ja viidi lõpule eelmise aasta lõpus ja selle aasta alguses. Kasv ei ole aga esimese üheksa kuu jooksul peatunud: võrreldes esimese kvartaliga oli kolmandas kvartalis kasv 38% ja teise kvartaliga 14%.

Soraineni juhtivpartner Toomas Prangli tõdes, et tehingute maht on Baltimaades ja tegelikult kogu Euroopas tõusutrendis juba mitmendat aastat. Siiski ütles ta, et Eesti väikesel turul on paratamatult kuude kaupa suuri kõikumisi ja see ei tähenda pikemas perioodis nii suurt tehingute arvu kasvu.

Ta ütles, et kui jätta kinnisvaratehingud välja, on sellel aastal ettevõtete ühinemiste ja ülevõtmiste turgu mõjutanud regionaalsed tehingud nagu Forum kinode, MTG (TV3 ja teised seotud ettevõtted) ja Novatoursi müük ning Luminori ühinemine. Ta märkis, et mitmel juhul on tehingute katalüsaatoriks suurte rahvusvaheliste kontsernide otsus keskenduda teistele turgudele, mis omakorda on avanud võimaluse teiste strateegiliste investorite turule tulekuks ja erakapitalifondide investeeringuteks.

 

Suurtehinguid valmistatakse ette

„Arvestades M&A nõustajate praegust töömahtu, peaks tehingute kasvu trend jätkuma ka järgmistes kvartalites,“ ütles Prangli. Nende büroo hinnangul on oodata tehinguid eelkõige tehnoloogia-, infrastruktuuri-, kindlustus- ja energiasektoris. „Kohaliku tehnoloogiasektori atraktiivsus rahvusvahelisel tasemel on tuntav ja paljud õnnestunud idufirmad otsivad uusi kosilasi. Kavandatud infrastruktuuri investeeringud teevad selle turu atraktiivseks uutele tulijatele. Kindlustuses on näha jätkuvat konsolideerimist ning energiasektorit mõjutavad taastuvenergia turuosaliste liikumised,“ selgitas ta.

Prangli lisas, et üheks tehingute kasvu põhjuseks on ka erakapitalifondide aktiivsuse märkimisväärne tõus. „Fondidel on palju rohkem raha investeerimiseks ja pankade antav laenuraha aitab seda veelgi võimendada. Teisest küljest on fondide portfellides palju eelmise majanduskriisi ajal ja järel ostetud ettevõtteid, mis on nüüd 4-8 aastat peale investeeringut küpsed edasimüümiseks.“

Ka omandamisi-ülevõtmisi nõustava Redgate Capitali vanempartner Aare Tammemäe märkis tehingute arvu kasvu põhjusena eeskätt kapitaliturgude suuremat rahastust eelkõige läbi erakapitalifondide, kes tahavad investeerida kasvuettevõtetesse. „See kindlasti hakkab lähiajal mõjutama erinevaid ostutehinguid ja usun, et me kuuleme tulevikus ka rohkem neid uudiseid ka erakapitalifondidest, kes ostavad ennast sisse mõnesse kasvuettevõttesse. See on kindlasti üks trend.“

Lisaks mõjutab Tammemäe sõnul turgu Eesti firmade kasvanud julgus: kas ostetakse ettevõtteid välismaiste omanike käest või laienetakse ise kas Eestis või väljaspool. „See on ka väga positiivne trend, sest see tähendab, et ennast kohe kiiresti mõnele Põhjamaa firmale maha müümise asemel otsitakse kõigepealt eelkõige kasvu. Ja ma usun, et see saab olema kindlasti pikemaajaline trend. Mida rohkem selliseid häid näiteid, seda rohkem selliseid tehinguid tehakse,“ rääkis ta ja lisas, et kõige tuntum eeskuju on Tallinki Silja Line’i ost.

 

Täispikkuses artiklit saab lugeda siit.